Waarom jouw trigger niet mijn trigger is en niet alle adviezen helpen.

Waarom jouw trigger niet mijn trigger is en niet alle adviezen helpen.

SAMENVATTING

  • Er is niet één speciale trigger aan te wijzen die jou een migraine aanval bezorgt en die je dus kan vermijden om voor altijd van je migraine af te komen.
  • Mogelijk is het een combinatie van omgevingsfactoren en persoonlijke factoren die een migraine aanval uitlokken.
  • Omdat er niet één trigger aan te wijzen, betekent dat ook: wat voor de een werkt als een goede methode om migraines te voorkomen, hoeft niet voor jou te werken
  • Vind je eigen triggers door een dagboek bij te houden en probeer één factor te veranderen waardoor je de relatie met migraine aanvallen kan bekijken.
  • Hoe beter je je triggers kent, des te beter je mogelijk een positieve invloed kan uitoefenen op je migraine aanvallen. Maar helaas geen garanties.

INTRODUCTIE

Chocola, koffie en wijn. Zijn dit jouw triggers die geregeld een migraine aanval uitlokken? Feit of fabeltje? En zit jouw trigger er ook niet bij? Wat is dan wel de oorzaak van de vreselijke migraine aanvallen?

Er is een verschil tussen een trigger en een waarschuwingssignaal, maar het is niet altijd makkelijk om te onderscheiden.

Een trigger is een duidelijke externe (van buiten af) of interne (van binnen uit) factor die binnen een korte tijd de kans op een migraine aanval kan vergroten. Er is dus een duidelijke oorzaak en gevolg: blootstelling aan een trigger vergroot de kans op een migraine aanval. Dit is iets anders dan een waarschuwingssignaal: dit is een symptoom 48h voordat de aanval plaatsvindt. Toch is het niet altijd makkelijk dit verschil te zien en kan dus ook verwarrend zijn. Is het eten van chocola een waarschuwingssignaal of een trigger?

Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het eten van chocolade migraine oproept.

In een literatuur review (een beschouwende samenvatting van wetenschappelijk onderzoek), waar zowel is gekeken naar beschrijvende onderzoeken als onderzoeken waar bewust chocolade is gegeven aan migrainelijders (ij/ei), is de conclusie dat er te weinig bewijs is dat chocolade een migraine trigger is (Nowaczewska et al 2020). Mogelijk is het dus geen trigger, maar een waarschuwingssignaal? Mogelijk gaat jouw migraine samen met menstruatie en heb je sowieso zin in zoetigheid? Het goede nieuws is dus dat je chocola niet hoeft te vermijden, het slechte nieuws is, dat het vermijden van chocola dus ook geen oplossing is voor die migraines (Was het maar zo simpel…).

Weet jij wat jouw triggers zijn?

Hieronder vind je De tien meest genoemde triggers, waarbij stress op nummer 1 staat (overgenomen uit review Martinelli et al. 2022)

  1. Stress
  2. Slaap (bv onregelmatige slaap, slaaptekort)
  3. Emoties
  4. Weersomstandigheden
  5. Visuele factoren (bv knipperende lichten)
  6. Hormonen (bv menstruatie)
  7. Eten/eetgewoontes (bv onregelmatig eten)
  8. Intense geuren
  9. Alcohol
  10. Inspanning (bv sport gerelateerd)

Recent wetenschappelijk onderzoek onthult: als je mensen met migraine in een gecontroleerde setting blootstelt aan door hen vastgestelde triggers, lokt dat geen migraine aanval uit. Dat is wel wat je zou verwachten, als de relatie tussen de trigger en migraine heel sterk is. Lokt die trigger dan wellicht geen migraine uit, of wellicht niet als enige trigger?

Als je in een periode gevoelig bent voor migraine, kunnen wellicht meerdere factoren een aanval uitlokken

Zie het als een emmer water die volloopt, en waarbij je bij een overlopende emmer een migraine aanval krijgt. Één glas water in jouw emmer erbij, wat symbool staat voor één trigger, doet misschien niet jouw emmer overlopen. Maar meerdere glazen tegelijk, of snel achter elkaar, kan er wellicht voor zorgen dat jouw emmer overloopt, met een migraine aanval als gevolg. In zo’n geval is het moeilijk één trigger aan te wijzen.

Als het al moeilijk is voor jezelf om te bepalen welke triggers bij jou een migraine aanval uitlokken, is het helemaal lastig te generaliseren. Wat voor één iemand een trigger is, hoeft voor de ander geen trigger te zijn.

Ben jij ook altijd jaloers als je verhalen leest van andere migrainelijers die HET gevonden hebben. Als ze stoppen met bepaalde dingen eten / life style helemaal aanpassen etc. (vul maar in wat jij recent gelezen hebt), zijn ze opeens van hun migraines af. Wedden dat die speciale tip vast niet bij jou werkt? Als je emmer nog niet vol is, kan je waarschijnlijk meer triggers hebben dan als je emmer al bijna overloopt en alles een trigger kan zijn.

Hoe je dan wel kan uitvinden wat jouw triggers zijn. Houd een dagboek bij en verander slechts 1 factor. Kijk dan wat het effect is op je aanval frequentie.

Houd een dagboek bij (altijd een goed idee om meer inzicht te krijgen in je migraines). En verander slechts 1 ding, stop bijvoorbeeld met het eten van tomaten, chocolade, of het drinken van wijn. Vergeet niet in je dagboek bij te houden hoe het met je gaat en of er andere factoren aanwezig zijn (Bv menstruatie, veel stress, weinig stress, verandering in ritme, slaap kwaliteit etc).

CONCLUSIE

En als je dan je trigger hebt gevonden, heb je mogelijk iets om rekening mee te houden

Het is waarschijnlijk te simpel gedacht dat als je jouw trigger(s) gevonden hebt, je voor altijd van die migraine af bent. Migraine is nu eenmaal een hersenziekte, waarbij je hersenen wellicht gevoelig zijn voor allerlei prikkels. Het is complex, en niet één factor beïnvloedt de aanvallen. Het vermijden van triggers kan dus ineffectief zijn (en frustrerend) omdat de oorzaak-gevolg relatie tussen de trigger en de aanval niet is bewezen. In het beste geval kan je doordat je je triggers kent, wellicht een positief effect uitoefenen op de frequentie van aanvallen en soms een aanval afwenden. Hoe beter je jezelf en je migraine kent, hoe beter het hopelijk werkt voor JOU.

Bronnen:
Martinelli et al 2022, Triggers of Migraine: where do we stand? Curr Opin Neurol. 2022 Jun 1;35(3):360-366
Nowaczewska et al 2020, To eat or not to eat: a review of the relationship between chocolate and migraines, Nutrients 2020 Feb 26;12(3):608