Waarom je migraine-behandelstrategie maar beperkte tijd werkt…

Waarom je migraine-behandelstrategie maar beperkte tijd werkt…

Samenvatting

  • Het werkte eerst zo goed, maar nu niet meer… In het begin lijkt een nieuwe behandelstrategie tegen de migraine veelbelovend (medicamenteuze maar ook niet- medicamenteuze aanpak). Helaas dat na een tijdje mogelijk het effect verdwijnt.
  • Migraine is grillig en veranderlijk: De effectiviteit van een behandeling kan ook afhangen van natuurlijke fluctuaties in de migraine. Wat eerst werkte, kan minder effectief lijken door veranderingen in de migraine.
  • Invloed van stress op migraine: Als je minder lekker in je vel zit, bijvoorbeeld door stress, kan de migraine erger worden en kan het zijn dat je huidige behandelstrategie niet afdoende is. Dat betekent niet dat het niet werkt of nooit meer werkt.
  • Strategieën om migraine beter te managen: Het combineren van verschillende aanpakken, het verleggen van de focus naar positieve dingen, en het opbrengen van geduld kunnen helpen om de cyclus van hoop en teleurstelling te doorbreken en beter met migraine om te gaan.

INTRODUCTIE:

Elke migrainelijder (ij/ei) kent het wel: je probeert een nieuwe behandelstrategie—of dat nu een pil is, een aangepaste routine, of een speciale techniek om je kaak niet te klemmen—en in het begin lijkt het een wonder. Je migraine trekt zich terug, de wolken breken open, je voelt je weer mens. Maar dan, na een paar maanden (laten we zeggen drie), sluipt de migraine terug je systeem in. De verlichting verdwijnt, en je vraagt je af of je ooit écht iets hebt gevonden dat werkt. Hoe kan dat nou?

De kortstondige triomf van de hoop op een aanpak die werkt…

In het begin voelt een nieuwe behandeling altijd als een redder in nood. Je hebt eindelijk dat ene middel, die ene techniek gevonden die je uit je migrainehel bevrijdt. Je hersenen krijgen meteen een boost, simpelweg omdat je gelooft dat het gaat werken. Op die manier kunnen de hersenen vermindering van pijnbeleving induceren (bron: Migraine in vraag en antwoord, Adinda de Pauw, Anneke Govaerts, Annick Verstappen, 2024).

Maar dan, na verloop van tijd, zakt die euforie weg. Je hersenen wennen aan de nieuwe werkelijkheid en die initiële opluchting vervaagt. Oftewel: het werkte even, maar nu niet meer.

Ook kan er lichamelijk gewenning optreden hoe je lichaam reageert op een behandelstrategie.

Migraine is een impactvolle hersenziekte en na verloop van tijd breekt het mogelijk door je huidige strategie heen, ofwel de migraine vindt een manier om de emmer weer over te laten lopen. Mogelijk raakt je lichaam gewend aan je nieuwe behandelstrategie en vindt de migraine een andere manier om aan de oppervlakte te komen. En dat betekent dat iets wat eerst fantastisch werkte, dan na een tijdje minder effect heeft. Net zoals je smaakpapillen gewend raken aan die ene lekkere pasta die op dag drie toch minder spannend smaakt, begint je lichaam ook aan je nieuwe migraine strategie te wennen.

Migraine is een grillige ziekte met pieken en dalen en een veranderend beloop gedurende je leven.
Migraine is een hersenziekte waar je mee geboren wordt en hoe de migraine zich openbaart gedurende je leven kan heel erg verschillen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het wel of niet hebben van een aura, de ernst van de pijn kan afnemen over de jaren, maar de migraine frequentie kan ook vreselijk toenemen. Sowieso gaat migraine gepaard met goede periodes en slechte periodes. Er in een goede periode kan het lijken alsof je de controle hebt gewonnen, maar dat zou ook kunnen komen door een natuurlijke pauze in de migraine-cyclus. Als je een nieuwe behandeling start tijdens zo’n “goede” periode, kan het lijken alsof die therapie hét antwoord is. Totdat de volgende migrainegolf zich aandient, en je een slechte periode ingaat en je je afvraagt of het ooit gewerkt heeft.

En dan is er ook nog stress… of hoe lekker je je op bepaalde momenten in je vel zit.

Stress op zichzelf veroorzaakt niet direct migraine, maar het maakt stiekem wel alles erger. Misschien werkte die ene behandeling echt wel goed, maar toen kwam er ineens extra werkdruk, ruzie thuis, of gewoon te weinig slaap en buikgriep overheen. Je kunt dan nog zo je best doen met een behandelstrategie, maar in zulke gevallen kan de migraine alsnog de overhand nemen. Dit betekent overigens niet dat je behandelstrategie niet werkt, of nooit meer werkt.

Wat kun je doen?

Het lijkt ontmoedigend, maar er zijn manieren om deze cyclus van hoop en teleurstelling te doorbreken. Een paar strategieën kunnen helpen om het effect van behandelingen langer vast te houden, of beter te dealen met het terugkeren van de migraine:

  • Combinatie van behandelingen: Soms werkt een multidisciplinaire aanpak beter. Denk aan een mix van medicatie, cognitieve gedragstherapie, acceptatie en commitment therapie, fysiotherapie of een andere benaderwijze met bijvoorbeeld acupunctuur. Verschillende methoden kunnen samen effectiever zijn dan één losse aanpak.
  • Focus op andere dingen: De migraine onder controle krijgen is een extreme uitdaging en gaat misschien niet op korte termijn lukken. Verleg daarom je focus. Kijk naar de dingen waar je blij van wordt en waar je positieve energie van krijgt, probeer door te leven ondanks de migraine.
  • Geduld en volharding: Dit is misschien wel de lastigste. Als migrainelijders (ij/ei) moeten we vaak een lange-termijnstrategie ontwikkelen. Wanneer een migraine-strategie tijdelijk minder lijkt te werken, betekent dat niet per se dat deze nooit meer helpt. Het vergt geduld om door te gaan, zelfs als de resultaten schommelen.

Conclusie: Er is geen magische oplossing voor migraine die altijd en voor iedereen werkt, en dat is frustrerend

Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om verlichting te vinden. Door behandelingen te combineren, en geduld en vertrouwen te blijven houden kunnen migrainelijders (ij/ei) een manier vinden om het migraine-monster enigszins in bedwang te houden. Probeer ook tijd te besteden aan positieve dingen in je leven waar je energie van krijgt, je hoeft de migraine niet onder controle te hebben om een waardevol leven te leiden met migraine.