Blog: Waarom het belangrijk is om over jouw migraine te praten

Het kan uitdagend zijn voor vrienden, familie en collega’s om ons, de migrainelijder (ij/ei), te ondersteunen. Migraine is namelijk niet zomaar een hoofdpijntje, maar een impactvolle hersenziekte waar je mee geboren wordt. We staan regelmatig voor twee belangrijke vragen: Begrijpen mensen die zelf geen migraine hebben wel echt wat migraine is? En kunnen we van hen verwachten dat ze de volledige impact van migraine begrijpen als we het niet met hen delen?
Vaak is het antwoord op beide vragen een duidelijk nee. Migraine is zoveel meer dan alleen een hoofdpijn; het is een hele reeks van symptomen en ervaringen die lastig te begrijpen zijn zonder het zelf mee te maken. Veel mensen denken bij migraine aan af en toe hoofdpijn, of een sjiek woord voor vrouwen met hoofdpijn. Dit gebrek aan begrip kan leiden tot stigmatisering en een gebrek aan empathie van degenen die zelf niet weten hoe het is om een migraineaanval te hebben.
En soms, onbedoeld, dragen wij (de migrainelijder (ij/ei)) bij aan dit gebrek aan begrip. Juist door symptomen te verbergen, door te doen alsof het wel gaat (terwijl je sterft van de migraine). Dit kan soms zijn uit angst voor veroordeling, maar vaak ook omdat je niet altijd ziek op bed ligt als je migraine hebt, maar er vele varianten tussen op bed liggen en je je kiplekker voelt zit. Echter door te verbergen hoe je je voelt, houden we het onbegrip in stand.
Het zijn juist de mooie momenten waarop onverwacht en onbedoeld mensen in aanraking komen met onze migraine die bijdragen aan meer begrip. Bijvoorbeeld lieve collega’s die je op werk spotten met een migraine aanval en vervolgens in hun auto stoppen om je naar huis te brengen zijn vaak het meest begripvol en empathisch, omdat ze dan pas zien welke impact migraine heeft. Dit benadrukt het belang van openlijk praten over migraine en anderen informeren over de ware impact ervan.
Het begrijpen van de verschillende stadia van migraine – van de subtiele voortekenen tot de uitputtende nasleep – is belangrijk. Elk stadium brengt zijn eigen unieke uitdagingen met zich mee. Van het herkennen van vroege waarschuwingssignalen tot het bieden van hulp tijdens een acute aanval, en het tonen van begrip en geduld tijdens het herstelproces. Daarnaast is niet elke aanval hetzelfde, sommige aanvallen zul je voor dagen vreselijk ziek op bed liggen met een emmer erbij, terwijl andere dagen kan je misschien rustig doorwerken of heb je vooral last van de prodromale fase (bv dat je je slecht kan concentreren).
Door meer te leren over migraine, kunnen we anderen beter uitleggen wat er precies gebeurt tijdens een migraineaanval. Dit zorgt ervoor dat anderen ons beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Let wel, je hoeft niet te vertellen dat je migraine hebt. Jij beslist altijd zelf of je je omgeving wil vertellen over de migraine of niet. En als je besluit het te vertellen, wat je dan wel of niet wil vertellen (en aan wie). Kies vooral een moment dat dan goed voor jou uitkomt, en het liefste op een moment dat je even geen last hebt van migraine (tip ooit gekregen van een vriendin bij HR).
Luister de podcast met neurologe dr. Anneke Govaerts om meer te leren over migraine, de verschillende fases en hoe je ermee om kan gaan! En wellicht – kan je de podcast ook aan de mensen om je heen laten luisteren!