Link tussen Migraine, (over)gewicht en rol GLP-1 Medicatie.

Link tussen Migraine, (over)gewicht en rol GLP-1 Medicatie.

Nieuwe inzichten, maar nog geen verlossing.

Is er een verband tussen migraine, (over)gewicht, lichaamsbeweging? Tijdens de Migraine World Summit 2025 komen interessante onderwerpen voorbij, bijvoorbeeld over migraine en GLP-1 medicatie, wat nu gebruikt wordt bij obesitas.

Onderstaande artikel is geschreven aan de hand van de Migraine World Summit 2025 sessie met Dr. Dale Bond en Dr. Devika Umashanker van Hartford Healthcare, de podcast met neuroloog dr. Hille Koppen, en een systematisch review van Halloum et al. 2024.

De link tussen (over)gewicht en migraine

Dr. Bond benadrukte dat migraine en obesitas vaker hand in hand gaan dan je zou denken. Vrouwen, jongeren en volwassenen van middelbare leeftijd met obesitas hebben een hoger risico op migraine. Dit verband lijkt deels te komen door chronische ontstekingen in het lichaam, iets dat migraine kan verergeren. Tegelijkertijd is het niet zo simpel als: “verlies gewicht en je migraine verdwijnt”. Elk gewichtsverlies kan helpen, maar de achterliggende mechanismen zijn complexer.

Kan lichaamsbeweging migraine verminderen?

Dr. Bond maakte duidelijk hoe beweging een krachtig wapen kan zijn tegen migraine:

  • Vermindering van ontstekingen: regelmatige activiteit verlaagt ontstekingswaarden, die anders migraine kunnen triggeren.
  • Betere pijncontrole: lichaamsbeweging beïnvloedt hoe je brein pijnsignalen verwerkt, waardoor je pijntolerantie kan toenemen.
  • Mentale gezondheid: bewegen helpt stress, angst en depressie te verminderen, allemaal factoren die migraine kunnen verergeren.

Maar wat als sporten nou migraine oproept?

Dat klinkt mooi, maar als migrainelijder zijn we wellicht ook bang dat sporten misschien migraine opwekt. Dr. Bond stelt echter dat het vermijden van sport juist de pijntolerantie kan verminderen, waardoor migraine sneller optreedt. Het advies? Bouw beweging rustig op, kies activiteiten die passen bij jouw lichaam en situatie, en creëer een dagelijkse routine.

Als aanvulling noemt neuroloog dr. Hille Koppen in onze podcast dat sporten niet per se migraine triggert. Zijn advies: als je denkt dat migraine sporten onmogelijk maakt, ga dan in gesprek met je arts om je migraine beter onder controle te krijgen.

GLP-1 medicatie: Meer dan alleen gewichtsverlies

Dr. Devika Umashanker legde uit wat GLP-1 medicatie (voor de behandeling van obesitas en diabetes) precies doet. Deze medicijnen bootsen hormonen na die betrokken zijn bij bloedsuikerregeling, eetlust en gewichtscontrole. Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, blijken ze ook effectief te zijn bij gewichtsverlies.

Opvallend is dat GLP-1 medicatie mogelijk ook een positief effect heeft op migraine, los van het gewichtsverlies zelf. De recente systematische review van Halloum et al. (2024) onderbouwt dat GLP-1 medicatie migraine mogelijk via neurologische routes kunnen verlichten. Zo verminderen deze medicijnen neuro-inflammatie in het centrale zenuwstelsel en moduleren ze de pijngevoeligheid, wat van belang is bij migraine. Bovendien verminderen GLP-1 medicijnen de activatie van microglia, immuuncellen in de hersenen betrokken bij ontstekingsprocessen die migraineaanvallen kunnen uitlokken.

Interessant is dat GLP-1 medicijnen ook gunstige effecten hebben laten zien bij patiënten met idiopathische intracraniële hypertensie (IIH), een aandoening met verhoogde hersendruk die migraineachtige hoofdpijn veroorzaakt. De medicatie verminderde bij IIH-patiënten zowel de hoofdpijnfrequentie als intracraniële druk, onafhankelijk van gewichtsverlies.

Toch is GLP-1 medicatie voorlopig geen nieuwe behandeling voor migraine

Hoewel GLP-1 medicatie nu veel aandacht krijgt en potentiële voordelen heeft, is het geen behandeling voor migraine. De medicatie kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en maagklachten, wat migrainepatiënten juist gevoeliger kan maken voor aanvallen. Verder onderzoek naar optimale doseringen, langetermijneffecten en combinaties met andere migrainebehandelingen is noodzakelijk voordat GLP-1 medicatie breed ingezet kan worden.

Migraine en overgewicht: helaas zit er op allebei een stigma

De inzichten uit de systematische review van Halloum et al. (2024) versterken het idee dat GLP-1 medicijnen potentieel hebben als behandeling voor migraine, niet alleen via gewichtsverlies, maar ook door directe neurologische effecten. Er zijn verdere klinische studies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen en voor ons als migrainelijder (ij/ei) is GLP-1 medicatie nog geen optie om in te zetten. Maar wellicht dat het (verder) opbouwen van bewegen al een start kan zijn.

De artsen benadrukten dat gewicht en migraine beide stigmatiserend kunnen zijn, maar dat het aanpakken ervan nooit mag aanvoelen als schuld of schaamte. De angst voor beweging is begrijpelijk, maar er zijn wél manieren zijn om beweging rustig te introduceren zonder gelijk een migraine op te wekken.

Wil je meer weten over deze onderwerpen? De hele sessie met Dr. Bond en Dr. Umashanker kun je bekijken via de Migraine World Summit.

Het review vind je hier

En luister de podcast met neuroloog dr. Hille Koppen hier!