Migraine is geen vrouwenziekte: jongeren en kinderen hebben ook migraine (2/3)

Bij Studio Migraine weten we hoe complex migraine kan zijn. Niet alleen vrouwen worden getroffen, maar ook mannen, jongeren, en zelfs kinderen. Deze blog is bedoeld om aan te stippen dat migraine vele vormen kent en door het leven heen kan veranderen. Misschien herken je jezelf in de klachten van je kind of begon de migraine bij jou toen je een kind was.
Hoe uit migraine zich bij kinderen?
Migraine bij kinderen ziet er vaak anders uit dan bij volwassenen. Aanvallen duren korter – meestal 2 tot 4 uur – en hoofdpijn is vaak aan beide kanten van het hoofd, met klachten zoals misselijkheid, buikpijn en braken. Wist je dat bij jonge kinderen vroege tekenen zoals buikpijn aanvallen een aanwijzing kunnen zijn voor latere migraine, terwijl oudere kinderen meer traditionele symptomen ontwikkelen zoals licht- en geluidsgevoeligheid en visuele aura’s. Het herkennen van deze patronen is belangrijk voor een goede diagnose en behandeling. Het kan een probleem zijn als migraine bij kinderen niet wordt herkend, en dan dus ook niet behandeld kan worden.
De beleving van migraine door de ogen van een kind
Misschien weet jij nog hoe het was. Je eerste migraine aura, de eerste keer dat je in de klas moest spugen en het verzinnen van een smoes als je een verjaardagsfeestje moest afzeggen… Voor een kind met migraine is de wereld vaak overweldigend. Een drukke schooldag, fel licht in de klas of harde geluiden op het schoolplein kunnen allemaal aanvoelen als triggers die een aanval kunnen uitlokken. Het is meer dan hoofdpijn; het is een aandoening die hen letterlijk stilzet, terwijl anderen doorgaan. Veel kinderen vinden het moeilijk om uit te leggen wat ze voelen, waardoor ze soms worden weggezet als aanstellers. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar kan ook tot onzekerheid en sociale isolatie leiden.
Misschien herken je als ouder dat je kind na een aanval uitgeput is en zie je wat voor druk migraine op je kind kan leggen doordat je kind afspraken niet na kan komen met vriendjes en misschien achter gaat lopen op school. En stiekem doet het mogelijk ook pijn omdat je je eigen worstelingen terugziet: Waar het voor ons al moeilijk is om om te gaan met migraine bijvoorbeeld op werk, zal het voor een kind mogelijk nog lastiger zijn om een manier te vinden om om te gaan met migraine.
De reactie van de maatschappij
In onze maatschappij ontbreekt vaak het begrip voor de ernst van migraine bij volwassenen en misschien nog wel meer bij kinderen. Migraine is geen hoofdpijntje, ook niet bij kinderen. Leerkrachten zien niet altijd de noodzaak van aanpassingen, en leeftijdsgenootjes begrijpen niet waarom een vriendje plots stilletjes weg kruipt. Dit gebrek aan kennis en empathie maakt dat kinderen met migraine zich soms onbegrepen voelen en hun klachten bagatelliseren uit angst om als “anders” te worden gezien.
Wat is belangrijk vanuit maatschappelijke hoek?
Om kinderen met migraine beter te ondersteunen, is meer bewustwording cruciaal. Onderwijs over migraine, zowel op scholen als thuis (niet iedereen heeft migrainelijders (ij/ei) in de familie), kan helpen om de drempel voor acceptatie te verlagen. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld leren wat migraine inhoudt en waarom rust of flexibiliteit belangrijk is voor een kind dat met deze aandoening leeft. In de medische wereld is samenwerking tussen artsen, ouders en scholen essentieel om een kind passende ondersteuning te bieden.
Daarnaast is het belangrijk om stigma’s rondom migraine te doorbreken. Het idee dat kinderen zich aanstellen of dat het “wel overgaat” is schadelijk. Door migraine te erkennen als een serieuze hersenziekte, kan de maatschappij bijdragen aan een begripvoller en ondersteunend klimaat.
Een veilige ruimte creëren
Door kinderen serieus te nemen en de impact van migraine te erkennen, kunnen we een omgeving creëren waarin zij zich gehoord, gezien en gesteund voelen – thuis, op school en in de maatschappij.
Een kind met migraine kan vaak veel baat hebben bij eenvoudige aanpassingen, zoals een rustige plek op school of de mogelijkheid om huiswerk in te halen na een aanval. Ook is het essentieel dat kinderen leren dat hun aandoening geen zwakte is, maar een hersenziekte waar ze mee geboren worden, en waar ze mee om kunnen leren gaan.
Conclusie:
Misschien lees je dit als moeder van een kind met migraine, of denk je terug aan je eigen jeugd toen je als kind worstelde met migraineaanvallen. Wat je achtergrond ook is, het belangrijkste is dat migraine bij kinderen serieus wordt genomen, net als bij alle andere mensen met migraine. Migraine mag dan onzichtbaar zijn, de impact is dat zeker niet.
Bij Studio Migraine richten we ons meestal op vrouwen met migraine, maar deze invalshoek laat zien hoe veelzijdig migraine is en hoe het door het leven heen kan veranderen. Heb je vragen over migraine bij kinderen? Neem contact op met je huisarts.
Bronnen:
- Youssef, P.E., Mack, K.J. (2020). Episodic and chronic migraine in children. Developmental Medicine & Child Neurology.
- Szperka, C. (2021). “Headache in Children and Adolescents.” Continuum (Minneap Minn).
- NHG-Standaard Hoofdpijn. Beschikbaar op: richtlijnen.nhg.org/standaarden/hoofdpijn.
- Arruda, M.A., et al. (2020). Frequent headaches in children. Neurology.
- Kroner, J.W., et al. (2016). Cognitive behavioral therapy plus amitriptyline for children and adolescents with chronic migraine. Headache.