Migraine is geen vrouwenziekte (3/3): Iedereen kan migraine hebben, zoals Van Gogh en Lady Gaga

Vanwege het feit dat migraine 3x vaker voorkomt bij vrouwen is het verleidelijk om migraine een ‘vrouwenziekte’ te noemen. Dit is echter schadelijk en dit stereotype wakkert het stigma aan, waardoor zowel vrouwen als mannen en kinderen die eraan lijden niet altijd serieus worden genomen of de juiste hulp krijgen.
Het stigma dat migraine een ‘vrouwenziekte’ zou zijn, zorgt ervoor dat niet iedereen even serieus wordt genomen of de juiste medische zorg krijgt.
In deze blog belichten we drie iconische figuren uit verschillende disciplines die met migraine te maken hadden of hebben: een kunstenaar, een acteur en een popster. Hun verhalen laten zien dat migraine geen grenzen kent en dat het goed is om migraine bespreekbaar te maken (ongeacht leeftijd of geslacht).
Nog even voor je verder leest: de samenvatting van blog 1 en blog 2 in het thema: migraine is geen vrouwenziekte.
- Migraine komt 3x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit verschil ontstaat tijdens de puberteit
- Migraine komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30-55 jaar, maar kan in elke leeftijdsfase voorkomen
- Bij vrouwen kunnen hormonale schommelingen een belangrijke rol spelen in vergelijking met mannen
- Kinderen kunnen op hun beurt weer hele andere symptomen hebben, zoals buikpijn of duizeligheid in plaats van migraine-hoofdpijn.
- De aanpak en behandeling van migraine kan verschillen tussen mannen, vrouwen en kinderen.
En dan nu verder met Vincent van Gogh, Ben Affleck en Lady Gaga, hieronder beschrijven we hun ervaring met migraine.
De kunstenaar: Vincent van Gogh – “Zag hij de wereld door migraine?”
Vincent van Gogh, de beroemde Nederlandse schilder, staat bekend om zijn expressieve en emotionele werken. Sommige historici suggereren dat Van Gogh mogelijk leed aan migraine. Zijn schilderijen, zoals De Sterrennacht, tonen wervelende patronen en intense kleuren, wat zou kunnen wijzen op de visuele aura’s die bij migraine voorkomen.
Van Gogh schreef in zijn brieven vaak over zijn lichamelijke kwalen, waaronder hoofdpijn en duizeligheid. Hoewel er geen definitief bewijs is, biedt deze theorie een intrigerend perspectief op de relatie tussen zijn kunst en mogelijke gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld : migraine aura’s kunnen je ook inspireren om spetterende schilderijen te maken 😉. En zo zijn er meerdere kunstenaars die hun aura-ervaringen omzetten in kunst (bv Kustaa Saksi, zie hier Kustaa Saksi –> en nee niet te lang naar die kleden kijken).
De acteur: Ben Affleck – “Hollywood en migraine: een uitdagende combinatie”
Ben Affleck, de bekroonde acteur en regisseur, heeft tijdens zijn carrière te maken gehad met migraine. Tijdens de opnames van Gone Baby Gone in 2006 werd hij geconfronteerd met ernstige migraineaanvallen die zijn werk beïnvloedden. Lange dagen op de filmset, felle studiolampen en stressvolle werkomstandigheden bleken uitlokkende factoren voor zijn migraine.
Affleck heeft openlijk gedeeld hoe hij leerde omgaan met de impact van migraine en hoe belangrijk het is om de aandoening serieus te nemen. Zijn ervaring laat zien dat zelfs in de glamourwereld van Hollywood migraine een serieuze belemmering kan vormen voor het dagelijks functioneren. Andere acteurs met migraine Hugh Jackman en Kat Dennings en onze Nederlandse presentator Dennis Schouten.
De popster: Lady Gaga – “Een podiumbeest met migraine”
Lady Gaga, bekend om haar muzikale talent en extravagante optredens, heeft publiekelijk gedeeld dat ze al sinds haar jeugd aan migraine lijdt. Touren en optreden met felle lichten en harde muziek maken het er niet makkelijker op. Toch blijft ze doorgaan en gebruikt ze haar platform om aandacht te vragen voor onzichtbare ziektes, zoals migraine.
Gaga’s openheid over haar gezondheidsproblemen helpt het bewustzijn over migraine te vergroten en laat zien dat zelfs de grootste sterren niet immuun zijn voor deze aandoening. Haar boodschap: migraine is echt, en mensen die eraan lijden verdienen begrip en ondersteuning.
Een andere interessante groep zijn bekende sporters die met migraine te maken hebben! Daarover binnenkort meer en een aparte blog.
Waarom praten over migraine belangrijk is
Migraine is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen ter wereld, maar wordt nog steeds niet altijd serieus genomen. Migrainelijders (ij/ei) krijgen vaak te horen dat het “maar een hoofdpijn” is, terwijl de impact op ons werk, sociale leven en mentale welzijn enorm kan zijn.
Door te laten zien dat migraine iedereen kan treffen man/vrouw, ongeachte leeftijd– van een 19e-eeuwse schilder tot een Hollywood-acteur en een popicoon – helpen we het stigma te doorbreken. Migraine is geen luxeprobleem en al zeker geen excuus om te ‘zeuren’. Het is een serieuze aandoening die aandacht, begrip en betere behandelingen verdient.