Hoe overleef je migraine tijdens kerstmis (deel 1/3): Vloek of Zegen?

Hoe overleef je migraine tijdens kerstmis (deel 1/3): Vloek of Zegen?

Kerstmis: voor sommigen de mooiste tijd van het jaar, vol warmte, gezelligheid en verbinding. Voor anderen een bron van stress, oude familiepatronen en ongemakkelijke verplichtingen. En als daar ook nog eens een migraineaanval bij komt, lijken de feestdagen ineens allesbehalve feestelijk. Maar hoe ga je om met migraine tijdens de feestdagen? En hoe zorg je dat je deze periode overleeft zonder je gezondheid (en humeur) volledig op te offeren?

Kerst: een checklist voor migraine-triggers, je bent niet de enige die vaak op bed ligt deze periode.

Het lijkt bijna alsof Kerstmis speciaal ontworpen is om migraine uit te lokken. De donkere dagen, het gure weer, het eindeloze koken en voorbereiden, die ellenlange diners. En niet te vergeten: die uitvergrote familieverhoudingen. Iedereen heeft een rol – en niet altijd een leuke. Misschien word je gezien als de pleaser die alles moet regelen, of voel je de druk om aan tafel te blijven zitten met familieleden die je het liefst ontwijkt.

En dan is daar nog de overprikkeling: de knipperende kerstlichtjes, luide gesprekken en het gevoel dat alles perfect moet zijn. Je hoofd bonkt al bij het idee. En voordat je het weet, sta je met een koksmuts op terwijl een aanval zich aandient. Of je zit aan tafel en voelt de migraine opkomen, terwijl je denkt: Waarom sta ik mezelf dit eigenlijk toe? En ook: waarom is die rot migraine er nu weer? En waarom heb ik nog nooit een nieuw hoofd voor kerstmis gekregen… Een grote verzuchting.

Laat migraine niet de reden zijn om af te zeggen, geef van tevoren je grenzen aan.

Er zijn echter momenten waarop migraine onverwacht een zegen kan lijken. Stel dat je al geen zin had om naar dat verplichte familiediner te gaan. Je voelt je moe, overprikkeld en leeg en dan plotseling komt de migraine over je heen. “Sorry,” zeg je, “ik heb migraine. Ik kan echt niet komen.” Maar herken je dat schuldgevoel dat daarna volgt? Dat knagende gevoel dat je pas nee durfde te zeggen omdat je lichaam je geen keuze liet?

Daarom is er een betere oplossing: stel grenzen vóórdat de migraine dat voor je doet. Kerstmis mag dan één van de weinige momenten zijn dat iedereen samenkomt, maar als het je stress oplevert, is het tijd om voor je eigen welzijn te kiezen. Durf te zeggen: “Dit is wat ik wél kan, en dit is wat ik niet doe.” Het is ook een optie om gewoon dit jaar helemaal over te slaan.

Niet zeker hoe je dat aanpakt? Kijk naar je neef die toevallig altijd met zijn kont op Bali ligt tijdens de kerst. Hij snapt het.

Vier tips om de impact van de migraine tijdens kerst te verkleinen.

Voor wie wel van Kerstmis houdt, of voor diegene die zich toch verplicht voelt, en de feestdagen niet door een migraineaanval wil laten verpesten, zijn er gelukkig manieren om de impact van migraine te verkleinen. Hier zijn vier praktische tips:

  1. Neem niet te veel hooi op je vork
    Je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag om hulp bij het koken, maak de boodschappenlijst samen of kies voor een simpelere maaltijd. Niemand komt voor die ingewikkelde tiramisu, ze komen voor elkaar (en misschien voor de gourmet).
  2. Creëer een rustplek
    Zorg dat je even kunt ontsnappen aan de drukte. Een korte wandeling, een stil hoekje of zelfs een powernap kan je redden. Geef vooraf aan dat je af en toe wat rust nodig hebt – dat is niet raar, dat is slim.
  3. Stel duidelijke grenzen
    Geef vooraf aan dat je misschien niet de hele avond blijft, of dat je liever een rustige kerst hebt. Hoe duidelijker je bent, hoe minder verrassingen (en stress) er zullen zijn.
  4. Maak er zelf wat van!
    Ja we kunnen als slachtoffer het hele kerstgebeuren en de familietradities doorstaan, maar je kan er ook zelf wat van maken! Denk er over na wat jij leuk vindt om te doen, van tevoren een wandeling maken? Je lievelingsgerecht? Spelletjes?

Ga vooral lekker toch naar het kerstdiner, ondanks de migraine! Zolang je er blij van wordt en het je energie geeft.

Ja je voelt je niet fit, je voelt je niet goed, maar als je je zo verheugd hebt op het kerstdiner, kan het je ook veel brengen. Je kan daarom altijd kiezen om ondanks de migraine alsnog naar het kerstdiner te gaan. Geef dan wel jouw voorwaarden aan, zodat het draaglijk voor je is. Door deze keuze bewust te maken, kun je eventuele migraineaanvallen beter accepteren. Je hebt immers gekozen om mee te doen, wetende wat de consequenties kunnen zijn. Mogelijk moet je dan wel een paar dagen bijkomen, maar was het hopelijk wel helemaal waard: hoe fijn dat jij alsnog bepaalt: je hebt het diner niet moeten missen door de migraine en het leverde je positieve energie op.

De (kerst)boodschap van deze blog: Jij kiest – niet de migraine

Of je nu dol bent op Kerstmis of het liever zou overslaan, de sleutel is dat jij de regie houdt. Laat migraine geen vloek of zegen zijn, maar een signaal om bewuster keuzes te maken. Stel je grenzen, voorkom overprikkeling en zorg goed voor jezelf. Op die manier kun je de feestdagen op jouw manier beleven – met of zonder migraine.

Fijne feestdagen!