Hoe migraine chronisch wordt – en wat jij eraan kunt doen

Hoe migraine chronisch wordt – en wat jij eraan kunt doen
Elke migrainelijder (ij/ei) weet: migraine is meer dan “gewoon hoofdpijn”. En als je vaker en heftiger aanvallen krijgt, is er misschien een stemmetje in je hoofd dat fluistert: gaat dit ooit nog over? Of erger nog: wordt dit chronisch?
In een interessant interview met dr. Richard Lipton op de World Migraine Summit 2025 wordt uitgelegd wat er bekend is over de overgang van episodische migraine (minder dan 15 hoofdpijndagen per maand) naar chronische migraine (15 of meer dagen per maand, waarvan minstens 8 migrainedagen).
Hier lees je wat je moet weten om die overgang te begrijpen – en misschien zelfs te voorkomen of terug te draaien.
Chronische migraine is méér dan alleen vaker migraine
Misschien heb jij wel chronische migraine en herken je de vraag: wat betekent dat precies? Heb je dan elke dag migraine? Moeilijk om uit te leggen dat het niet alleen in het aantal dagen dat je migraine hebt. Bij chronische migraine is je brein vaak gevoeliger, je ervaart sneller pijn bij aanraking (allodynie), en mogelijk andere klachten zoals depressie, angst of andere pijnklachten. Chronische migraine heeft een grote invloed op je leven.

De grens tussen episodisch en chronisch is geen harde lijn
Misschien heb je deze maand 12 hoofdpijndagen, en volgende maand 16. Dat schuiven is normaal, maar het laat ook zien dat het risico op chronificatie echt bestaat. In de algemene bevolking ontwikkelt ongeveer 2,5 tot 3% van de mensen met episodische migraine per jaar chronische migraine. Bij mensen in gespecialiseerde hoofdpijnklinieken ligt dat risico zelfs rond de 15% per jaar, doordat zij vaker ernstigere klachten of risicofactoren hebben.
🧠 Dr. Lipton benadrukt dat de grens tussen episodisch en chronisch (15 dagen) kunstmatig is. In werkelijkheid bewegen mensen continu tussen verschillende frequenties.
💡 Wat dit betekent voor de migrainelijder (ij/ei): je hoeft niet “officieel” chronisch te zijn om serieuze behandeling te overwegen. Als je veel aanvallen hebt, zit je misschien al op het glijdende vlak richting chronificatie.
Risicofactoren voor chronische migraine
Dr. Lipton deelt ze in vier groepen in:
- Hoofdpijnkenmerken: zoals een hoge aanvalsfrequentie, misselijkheid en allodynie.
- Behandeling: ineffectieve acute medicatie én overgebruik van pijnstillers (ja, ook triptanen en NSAID’s kunnen dit veroorzaken).
- Comorbiditeiten: zoals depressie, angst, slaapapneu, obesitas en andere pijnsyndromen.
- Externe factoren: zoals stress, hoofd-/nektrauma, en te veel cafeïne.
💡 Goed nieuws: veel van deze factoren zijn beïnvloedbaar. Dat maakt het mogelijk om actief in te grijpen vóór de migraine chronisch wordt — of om die weg terug te vinden als dat al is gebeurd.
Wat er gebeurt als de migraine chronisch wordt
Men weet nog niet precies waarom migraine op een bepaald moment chronisch wordt, maar wel dat het pijnsysteem gevoeliger raakt en makkelijker geactiveerd wordt. De zenuwbanen die pijn doorgeven – van de trigeminuszenuw tot aan je hersenschors – reageren sneller en heviger, ook op prikkels die normaal geen pijn doen. Dat proces heet centrale sensitisatie. Hoe vaker je brein ‘aan staat’ door pijn, hoe lager de drempel wordt voor een nieuwe aanval.

Chronische migraine is niet definitief – herstel is mogelijk
Als je nu chronisch migraine hebt, weet dan: er is hoop. De sleutel ligt in het herkennen en aanpakken van risicofactoren. Beter acute behandeling, mogelijk preventieve medicatie, comorbiditeiten aanpakken – dat alles helpt om mogelijk terug te keren naar een episodisch patroon.
Dr. Lipton benadrukt dat we niet alleen moeten focussen op het verminderen van aanvallen, maar ook op het voorkómen van progressie — én het actief zoeken naar herstel.
Hoe keer je terug van chronische naar episodische migraine?
Volgens Dr. Lipton kunnen veel migrainelijders uit de chronische toestand komen — al is dat proces complex. Er zijn nog geen harde bewijzen uit grote studies, maar er zijn wel sterke aanwijzingen uit de praktijk en observaties:
- Optimaliseer je acute behandeling. Een goed werkend medicijn dat aanvallen snel onderdrukt, helpt niet alleen nú, maar verkleint mogelijk de gevoeligheid van je pijnsysteem op de lange termijn.
- Voorkom medicatie-overgebruik. Vooral opioïden, barbituraten en te frequente NSAID’s kunnen het probleem juist verergeren. CGRP-remmers lijken hier een veiliger alternatief.
- Pak je risicofactoren aan. Denk aan stress, slecht slapen, depressie of overgewicht. Het verminderen van deze factoren verlaagt mogelijk je hoofdpijndagen.
- Overweeg preventieve therapieën. Botox, CGRP-antilichamen of bepaalde bloeddrukverlagers kunnen in overleg met je arts zinvol zijn.
- Cognitieve gedragstherapie kan helpen. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), mindfulness of ontspanningstechnieken kunnen helpen je draagkracht te vergroten én je pijnsysteem te kalmeren.
Door al het onderzoek dat gedaan wordt, weet men inmiddels dat migraine niet één ziekte is, maar waarschijnlijk een verzameling van subtypes. Door die verschillen te ontrafelen – via genetica en biomarkers – hopen we dat ooit alle migrainelijders (ij/ei) een passende behandelstrategie kunnen krijgen.
Maar momenteel is de behandeling vaak nog gebaseerd op trial-and-error. Dr. Lipton erkent dat we nog niet goed kunnen voorspellen welke behandeling bij wie werkt, of in welke volgorde therapieën het best kunnen worden geprobeerd.
Tot die tijd is het belangrijk om hoop te houden: er zijn meerdere paden naar verbetering. Als iets niet werkt, betekent dat niet dat er geen oplossing is — het betekent dat je zoektocht nog niet voorbij is.
💬 Meer dan pijn: leven met angst voor een aanval
Afsluitend wijst dr. Lipton op iets wat veel migrainelijders (ij/ei) herkennen: het is niet alleen de pijn die je leven beïnvloedt, maar ook de vrees ervoor.
Die angst beperkt je vrijheid, je planning, je sociale leven. Het is de interictale last – de last tussen de aanvallen in – en die is minstens zo invaliderend als de aanval zelf. Ofwel migraine is een complexe hersenziekte en meer dan een hoofdpijn die in een aanval komt.
Tot slot: wat kun jij vandaag doen?
💡 Laat je niet ontmoedigen. Migraine is zwaar, maar er is altijd ruimte voor verbetering.
💬 Bespreek je risico’s met je arts. Wacht niet tot je 15 dagen per maand haalt.
🧠 Ondersteun je brein. Denk aan stressreductie, Cognitieve gedragstherapie of mindfulness.
🛑 Let op medicatiegebruik. Overgebruik is een veelvoorkomende valkuil.
Je leeft met migraine, maar je bént geen migraine. Je staat niet machteloos. Je kunt stappen zetten – klein of groot – richting een leven met minder pijn en meer regie.
Deze blog is gebaseerd op het interview met Dr. Richard Lipton, neurologisch expert en directeur van het Montefiore Headache Center, opgenomen tijdens de Migraine World Summit 2025.