Blog: Een nieuwe behandeling om te genezen van migraine?! Waar kan ik me aanmelden?
SAMENVATTING
- Regelmatig worden we overspoeld met een enorme hoeveelheid informatie, waarvan het moeilijk te achterhalen is waar deze vandaan komt en mogelijk zelfs misleidend is.
- Zo ook komen er geregeld nieuwe behandelopties en adviezen beschikbaar voor mensen met migraine
- Het kan verleidelijk zijn om nieuwe behandelopties en/of adviezen te willen proberen, omdat de migraine zo erg je leven beheerst dat je inmiddels overal wel voor open staat.
- Probeer kritisch te blijven, je hoeft niet alles uit te proberen om te kunnen zeggen dat je er alles aan doet… ook met migraine kan je een waardevol leven leiden.
INTRODUCTIE
Daar was laatst weer zo’n nieuwsbericht, zo een waar je hart een sprongetje van maakt: een nieuwe operatie om migraine te genezen! Ik wil dat ook, nu meteen. Ik wil geen minuut langer meer wachten tot ook ik genezen ben!
Als je goed de nieuwskanalen en Social Media in de gaten houdt, komt er gemiddeld een keer in de drie maanden een serieuze suggestie voorbij om migraine te genezen, of om op zijn minst minder last ervan te hebben. Een aantal voorbeelden: Ga met je voeten in een bak met kokend water te zitten (tiktok) of laat wat zenuwen in je gezicht ontklemmen, of gebruik een bepaald apparaat op je voorhoofd.
Migraine is een aandoening die niet alleen je hoofd pijn doet, maar ook je leven kan beheersen.
Voor velen van ons is het dagelijks leven een strijd tegen de onvoorspelbare aanvallen, waardoor het begrip voor elke tip of oplossing begrijpelijkerwijs groot is. Helaas zijn er veel misleidende berichten in de media die beweren dé oplossing voor migraine te hebben gevonden. Van ongefundeerde adviezen tot niet bewezen effectieve operaties – het is belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen dergelijke berichten.
De aantrekkelijkheid van een oplossing
Wanneer je leeft met migraine, blijft het een zoektocht om die ene speld in de hooiberg te vinden, het lot in de loterij, die ene methode om je van de migraine af te krijgen. Je hebt misschien al veel geprobeerd en niets heeft echt geholpen. Dit maakt je extra vatbaar voor elke nieuwe “doorbraak” die belooft verlichting te bieden. Het idee van een simpele oplossing – een nieuw dieet, een revolutionaire therapie of zelfs een operatie – kan ongelooflijk verleidelijk zijn.
Waarom zijn we zo gevoelig voor berichten die een oplossing bieden?
Enerzijds heeft het ermee te maken dat de informatie op het eerste gezicht erg betrouwbaar over kan komen. Als berichten heel overtuigend worden gebracht, bijvoorbeeld door iemand die zelf migraine heeft en zegt er nu vanaf te zijn, dan lijkt het betrouwbaar. Ook als artsen of als mensen met een achtergrond in migraine bepaalde statements maken, kan dat geloofwaardig overkomen.
Daarnaast heeft het te maken met hoop, hoop dat op een dag je wakker wordt en migraine niet meer op je kussen ligt. Hoop dat je niet meer onverwacht afspraken hoeft af te zeggen vanwege migraine. Hoop dat een emmer niet langer je beste vriend is. Als migrainelijder (ij/ei) is die hoop zo enorm belangrijk, omdat je wellicht op een dag hoopt op een leuker leven (zonder migraine).
De Gevaren van misleidende adviezen
Helaas zijn echter niet alle adviezen die je tegenkomt betrouwbaar. Ongeacht de bron waar de informatie vandaan komt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Er zijn gevallen waarin onterecht operaties aanbevolen worden die nog niet voldoende zijn onderzocht en dat kan ook door artsen aanbevolen worden. Deze operaties kunnen niet alleen ineffectief zijn, maar ook gevaarlijk. Het risico van complicaties en bijwerkingen kan aanzienlijk zijn, vooral als de procedure niet grondig getest is of geen wetenschappelijke basis heeft. Altijd bij het starten van een nieuwe behandeling dient er een afweging gemaakt te worden van de voor- en nadelen van een operatie, van mogelijke bijwerkingen versus de kans op succes.
Hoe je jezelf kan beschermen tegen hoopgevende maar misleidende informatie
- Controleer de Bron: Als je een nieuw advies of behandeling tegenkomt, onderzoek dan de achtergrond van de informatiebron. Is de informatie afkomstig van een gerenommeerde medische organisatie, of is het een ongecontroleerde blog of advertentiesite?
- Zoek Wetenschappelijk Onderzoek: Kijk of de behandelingen en adviezen ondersteund worden door peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek moet worden uitgevoerd door erkende instellingen en ondergaan door rigoureuze evaluaties voordat het als effectief wordt beschouwd.
- Bespreek Met Je Behandelend Arts: Voordat je een nieuwe behandeling overweegt, bespreek dit altijd met je arts. Je behandelend arts kent jouw medische geschiedenis en kan je adviseren over de haalbaarheid en veiligheid van nieuwe behandelingen.
- Wees Voorzichtig Met Operaties: Migraine is een hersenziekte die tot op heden niet genezen kan worden. Er is dan ook geen operatie wetenschappelijk vastgesteld die migraine kan genezen. In het algemeen is het voor chirurgische ingrepen belangrijk om te weten dat er altijd risico’s verbonden zijn. Vraag naar de wetenschappelijke onderbouwing van de ingreep, de mogelijke risico’s, en of er andere, minder ingrijpende behandelingen beschikbaar zijn.
- Wees Kritisch: Wees kritisch over te mooie beloftes. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Vertrouw op informatie die niet alleen overtuigend maar ook transparant en goed onderbouwd is.
CONCLUSIE
Het zoeken naar verlichting van migraine kan een frustrerende en ontmoedigende reis zijn, vooral als je geconfronteerd wordt met misleidende en potentieel gevaarlijke adviezen. Door kritisch te zijn en goed geïnformeerd te blijven, kun je jezelf beschermen tegen ongefundeerde claims en gevaarlijke behandelingen. Je gezondheid is te belangrijk, en een probleem erbij (naast die migraine) kunnen we ook niet gebruiken. Blijf daarom in gesprek met je arts, onderzoek goed en laat je niet misleiden door te mooie beloftes.
En onthoud dit: je hoeft de migraine niet onder controle te hebben om een waardevol leven te kunnen leiden. Meer weten hoe je om kan gaan met migraine? Luister binnenkort naar de podcast met prof. dr. Karlein Schreurs die 7 oktober online komt!